#Άρθρο
Φύση, μαλλιά και χρώμα. Πετυχαίνοντας τον ιδανικό συνδυασμό!
Από την αρχαία Αίγυπτο, όπου και πρωτοεμφανίστηκε η τεχνική της βαφής, έως και τις μέρες μας, η ανάγκη να παρεμβαίνουμε στο φυσικό χρώμα των μαλλιών μας, έχει παραμείνει ίδια. Είναι αυτό το υπέροχο αίσθημα της ανανέωσης που συνοδεύει τη διάθεσή μας μετά από κάθε βαφή; Η περιέργεια του να δοκιμάσουμε διάφορες χρωματικές εκδοχές για να δούμε με διαφορετικό τρόπο τον εαυτό μας; Η άρνησή μας στο να συμβιβαστούμε και να αρκεστούμε στις χρωματικές προδιαγραφές των γονιδίων μας; Όποιος και αν είναι ο λόγος, αγαπάμε τα χρώματα και σε αυτό το άρθρο θα τα γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα!
Είτε θέλουμε να καλύψουμε τις λευκές τρίχες, είτε θέλουμε να ξεφύγουμε από το σύνηθες φυσικό μας χρώμα, όλα ξεκινούν από την κατανόηση των χρωμάτων και της φύσης τους. Τι είναι λοιπόν το χρώμα και πώς επεμβαίνουμε στις φυσικές αποχρώσεις μας; Το φάσμα των χρωμάτων είναι μια αλληλουχία των 7 αποχρώσεων που αναπτύχθηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα το 1666-67 και περιλαμβάνει το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το λουλακί και το βιολετί. Αυτή η αλληλουχία χρωμάτων προέκυψε από τις αναλύσεις που έκανε στο ηλιακό φως με τη χρήση πρισμάτων! Αντιθέτως, στη φύση τα χρώματα δεν είναι 7 αλλά 3. Το μπλε το κόκκινο και το κίτρινο. Ο συνδυασμός αυτών με τις κατάλληλες αναλογίες κάθε φορά, μας δίνει τα δευτερεύοντα χρώματα, τα οποία και συνθέτουν όλους αυτούς τους εντυπωσιακούς, πολύχρωμους συνδυασμούς που κυριαρχούν στο περιβάλλον και την καθημερινότητά μας.
Όπως θα παρατηρήσατε, το λευκό αλλά και το μαύρο, δεν περιλαμβάνονται στο χρωματικό φάσμα, καθώς επί της ουσίας το λευκό αποτελεί τη σύνθεση των 7 βασικών χρωμάτων που προαναφέραμε, ενώ το μαύρο εκφράζει την πλήρη απουσία τους. Αναφερθήκαμε λοιπόν στα χρώματα του φωτός, στα χρώματα της φύσης και νομίζουμε πως κάπου εδώ ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στα χρώματα των μαλλιών! Το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας, καθορίζεται από 2 τύπους μελανίνης: Την ευμελανίνη και τη φαιομελανίνη, οι οποίες παράγονται στη βασική στοιβάδα του δέρματος, στα τριχοθυλάκια, καθώς και στην ίριδα του ματιού μας. Αυτοί οι δύο τύποι ρυθμίζουν και το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας. Όσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία της ευμελανίνης στα τριχοθυλάκια, τόσο πιο σκούρα έως και μαύρα, είναι τα μαλλιά μας. Από την άλλη, υψηλότερα ποσοστά φαιομελανίνης, μας δίνουν τους κόκκινους και πορτοκαλί τόνους. Τα σκούρα και καφέ μαλλιά είναι τα πιο διαδεδομένα, ενώ τα ξανθά και τα κόκκινα σπανίζουν στους ενήλικες. Σε μικρές ηλικίες τα παιδιά έχουν ξανθά μαλλιά, αυτό όμως αλλάζει μέχρι την ενηλικίωση και οφείλεται στα επίπεδα της μελανίνης που διαφοροποιούνται.
Όλα τα χρώματα διέπονται από 3 κύρια χαρακτηριστικά. Την απόχρωση, την καθαρότητα και την ένταση. Η απόχρωση καθορίζει το χρώμα. Η καθαρότητα σχετίζεται με τη φωτεινότητα αυτού και η ένταση διαμορφώνει το πόσο έντονο ή μουντό είναι το χρώμα. Όπως καταλαβαίνετε, ακόμη και η ελάχιστη διαφοροποίηση ενός από αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι σε θέση να διαφοροποιήσει το τελικό χρωματικό αποτέλεσμα, συνθέτοντας χιλιάδες διαφορετικές προτάσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με το δεδομένο πως κάθε άνθρωπος έχει κάποια συγκεκριμένα χρώματα που είναι συμβατά με τους φυσικούς του τόνους και την επιδερμίδα του, είναι το στάδιο κλειδί για την επιτυχημένη επιλογή του χρώματος μαλλιών που μας ταιριάζει απόλυτα. Βασικό εργαλείο γι’ αυτή την επιλογή αποτελεί η Χρωματομετρία!
Η Χρωματομετρία είναι μία επιστήμη που αναπτύχθηκε στα τέλη το 1930 και μέσω της οποίας μπορούμε να προσδιορίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκείνες τις χρωματικές αποχρώσεις που αναδεικνύουν καλύτερα το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, κάνοντας ταυτόχρονα τις ατέλειες, λιγότερο ορατές. Οι ενδεδειγμένες κάθε φορά αποχρώσεις, προκύπτουν από το συνυπολογισμό του χρωματικού συνδυασμού μαλλιών, ματιών και δέρματος, εξασφαλίζοντας μία σειρά δυνητικών αποχρώσεων! Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται πλέον σε κάθε σύγχρονο κομμωτήριο, με τη συμβολή του επαγγελματία που εμπιστευόμαστε, να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της. Εξάλλου, μόνο εκείνος είναι σε θέση να κάνει τη σχετική διάγνωση της τρίχας, χρωματικά και ποιοτικά και με βάση τα χαρακτηριστικά της αλλά και τη γεωμετρία του προσώπου σας, να προτείνει το ιδανικότερο χρώμα!